Bietensap is super gezond

Bietensap is super gezond en verhoogt je uithoudingsvermogen

Gezonde voeding Sporten Uithoudingsvermogen Bietensap

Misschien heb je al wel eens wat van de positieve effecten van bietensap gelezen of gehoord. Rode bieten zitten namelijk boordevol vezels, vitaminen, mineralen en bijvoorbeeld nitraat. Ze helpen tegen diverse kwalen en dragen bij aan de algehele gezondheid van je lichaam. Doordat bieten vol zitten met vezels en eiwitten, maar heel weinig calorieën bevat is het ook een prima voeding in een dieet.

Positief effect op het verlagen van een hoge bloeddruk

Rode bieten hebben een positief effect op het verlagen van een hoge bloeddruk en het risico van hartfalen, helpen een goede doorbloeding en wetenschappelijk onderzoek toont aan dat rode bieten door de aanwezigheid van betanine zelf tumoren minder snel kan laten groeien.

Positief effect op het uithoudingsvermogen

Tenslotte heeft het nitraat in rode bieten een positief effect op je uithoudingsvermogen. Dat is een eigenschap waar je met (duur)sport erg bij gebaat bent. Bietensap kan je namelijk helpen je sportprestaties duidelijk te verbeteren. Onderzoek toont aan dat het je sportprestaties tot wel 16% kan verbeteren. Dat is heel wat zonder dat je er extra voor moet trainen en daarom wordt bietensap als sportvoeding veel gebruikt door (top)sporters om hun prestaties te verbeteren.

Bietensap bevat veel nitraten

Bietensap zit boordevol nitraten en de nitraten die we opnemen uit bietensap worden in de mond omgezet in nitrieten, die op hun beurt worden omgezet in stikstofmonoxide. Hierdoor verlaagt de bloeddruk en het zuurstofverbruik waardoor je uithoudingsvermogen verlengd wordt. Het omzetten van de nitraten gebeurd door de bacteriën in je mond. Het is daarbij van belang om binnen een uur na het drinken van bietensap geen kauwgum te nemen, je tanden niet te poetsen en je mond niet te spoelen met bijvoorbeeld Listerine.

Om een positief effect te behalen is het noodzakelijk minimaal 400mg nitraat tot je te nemen. Om dat uit een reguliere fles bietensap uit de supermarkt of een zelfgemaakt bietensap te halen moet je zo’n 500 ml bietensap drinken (oftewel een halve liter). Als sportvoeding, en zeker wanneer je het in een kuur op wilt bouwen, is het daarom fijner om geconcentreerd nitraat te nemen.

Meer info?

Alle informatie over bietensap vind je op www.bietensap.info

verse bietensap
Auteur: Lisa

Sport & voeding Weetjes

Leuk om te weten!

broccoli en quinoa salade

Broccoli & quinoa zijn super gezond

Als je een echte superfood wilt eten, dan moet je broccoli kiezen. Broccoli is super gezond om meerdere redenen. Broccoli is een koolsoort en is het bloeiende deel van de plant. Broccoli bevat ontzettend veel voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, K, B6 en bètacaroteen; provitamine A wat je lichaam kan omzetten in vitamine A. Broccoli zit boordevol essentiële mineralen zoals calcium en magnesium. Niet alleen broccoli is super gezond, quinoa ook! Lees hier waarom.

sporten is goed voor je geest

Sporten is goed voor je geest

Kinderen die naar school wandelen of fietsen kunnen zich vaak beter concentreren op school. Hetzelfde geldt voor ouderen die regelmatig sport en bewegen, zij hebben ook een beter geheugen. Door te sporten krijg je namelijk meer zuurstof in je hersenen, hierdoor kunnen je hersenen beter presteren.

koppel met overgewicht

Overgewicht en obesitas

Overgwicht en obesitas komen steeds meer voor. In 2016 had bijna de helft van de Nedelandse bevololking van boven de 18 jaar overgewicht en bijna 15% zelfs obesitas. Meestal komt dit door verkeerde voeding en te weinig beweging, maar dit kan ook door medicijnen komen.

gespierde man en dikke man

Wist je dat...

Je 3500 Kcal moet verbruiken om een halve kilo lichaamsvet te verbranden?