Buiten spelletjes spelen

Buiten spelletjes spelen

Sport & spel Sporten Gezondheid Kinderen

We duiken even 40 jaar terug in de tijd en we nemen een kijkje in een willekeurige straat in een willekeurige stad. Wat zien we? Veel kinderen die buiten spelen. Het ene kind is in de weer met een bal, een ander kind heeft stoepkrijt in haar handen. Verderop zien we een groepje dat tikkertje aan het spelen is.

We maken een sprong in de tijd. Naar 2018 wel te verstaan. We gaan weer naar die ene straat in de ene stad. Wat zien we? Geen spelende kinderen. Sporadisch komen we een kind tegen dat met een bal speelt. Laat staan dat er groepjes kinderen tikkertje aan het spelen zijn. Hoe kan dat toch?

Ontwikkelingen

Door diverse ontwikkelingen worden kinderen van de straat gehouden. Met name de ontwikkelingen van elektronica en online spelen hierin een grote rol. Kinderen hebben steeds eerder een smartphone, hebben vaker een TV op de slaapkamer en hebben vandaag de dag de beschikking over een spelcomputer. Koppel daar nog eens de opkomst van YouTube en Netflix aan en de cirkel is rond. Kinderen worden nauwelijks meer gestimuleerd om naar buiten te gaan.

SportenSpelXL en het Buitensportnet

Nog geen maand geleden was er in het nieuws dat kinderen motorisch steeds minder scoren. Ook is overgewicht een veelgehoord probleem. Niet zo gek als iedereen binnen zit. Om dat tegen te gaan is het platform SportenSpelXL in leven geroepen. Dit is een website met gymspelletjes op beeld. Bedoeld voor docenten om het maken van een gymles makkelijker, leuker en dynamischer te maken. Met als achterliggende gedachte dat kinderen zelf de spelletjes weer gaan doen. Ook het buitensportnet (www.buitensportnet.nl) is een initiatief om kinderen weer buiten aan het spelen en bewegen te krijgen.

Gaat het lukken om meer kinderen de straat op te krijgen? Wie zal het zeggen. We doen wat we kunnen. Maar we willen kinderen in ieder geval de mogelijkheid bieden.

Auteur: Lisa

Sport & voeding Weetjes

Leuk om te weten!

broccoli en quinoa salade

Broccoli & quinoa zijn super gezond

Als je een echte superfood wilt eten, dan moet je broccoli kiezen. Broccoli is super gezond om meerdere redenen. Broccoli is een koolsoort en is het bloeiende deel van de plant. Broccoli bevat ontzettend veel voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, K, B6 en bètacaroteen; provitamine A wat je lichaam kan omzetten in vitamine A. Broccoli zit boordevol essentiële mineralen zoals calcium en magnesium. Niet alleen broccoli is super gezond, quinoa ook! Lees hier waarom.

sporten is goed voor je geest

Sporten is goed voor je geest

Kinderen die naar school wandelen of fietsen kunnen zich vaak beter concentreren op school. Hetzelfde geldt voor ouderen die regelmatig sport en bewegen, zij hebben ook een beter geheugen. Door te sporten krijg je namelijk meer zuurstof in je hersenen, hierdoor kunnen je hersenen beter presteren.

koppel met overgewicht

Overgewicht en obesitas

Overgwicht en obesitas komen steeds meer voor. In 2016 had bijna de helft van de Nedelandse bevololking van boven de 18 jaar overgewicht en bijna 15% zelfs obesitas. Meestal komt dit door verkeerde voeding en te weinig beweging, maar dit kan ook door medicijnen komen.

gespierde man en dikke man

Wist je dat...

Je 3500 Kcal moet verbruiken om een halve kilo lichaamsvet te verbranden?