Waarom is sporten nou zo belangrijk

Waarom is sporten nou zo belangrijk

Sport Voeding Eiwitten Protein Gezondheid Beweging Sociaal

Sporten is erg belangrijk, niet alleen voor het lichaam maar voor nog veel meer andere dingen. Zo kun je door middel van sport je frustratie uiten. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat je vol met frustratie zit maar dit zelf niet door hebt, wanneer je gaat sporten zorg je ervoor dat deze frustratie eruit gaat en je je ineens stukken beter voelt. Daarnaast zorgt sporten ook voor een betere samenwerking, wanneer je bijvoorbeeld voetbalt of hockeyt dan leer je samen met je team te winnen maar ook te verliezen, dit doe je dan als team waardoor de samenwerking beter wordt voor jou zelf. Naast dat je leert samenwerken door middel van dat je verliest of wint leer je dit ook door middel van het behalen van je doel. Wanneer je je doel hebt behaald dan voel je je toch weer een stuk fijner dan daarvoor.

Sporten zorgt ervoor dat je een gelukkiger gevoel krijgt

Sporten zorgt er namelijk ook voor dat je minder snel depressief wordt, minder angst hebt en een betere stemming hebt. Doordat sporten verschillende sportieve dingen met zich meebrengt zorgt sporten er daarnaast ook voor dat depressie of angst sneller wordt opgelost dan wanneer je niet sport. Nog een voordeel van sport is dat het een bijdrage levert aan sociale contacten, dit omdat je vaak sport in teamverband, waardoor je sociale contacten beter worden. Sporten geeft je ook meer zelfvertrouwen, wanneer je bijvoorbeeld een doelpunt scoort dan ben je daar erg trots op, hierdoor voel je je zelf stukken beter. Dit geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld naar de sportschool gaat en je je eens in de zoveel tijd laat wegen. Wanneer je na enige tijd bijvoorbeeld 4kilogram positief bent afgevallen dan ben je daar erg trots op, waardoor het zelfvertrouwen alleen maar zullen gaan stijgen.

Andere positieve punten aan sporten

Uit onderzoek is gebleken dat sporten daarnaast ook goed is voor het brein. Dit omdat je hersenen tijdens het sporten prikkels stuurt naar de spieren. De spieren zorgen er namelijk voor dat je spieren de juiste bewegingen uit voeren. In de hersenen van mensen gebeurd er tijdens het sporten allerlei dingen die erg positief zijn voor het brein. Zo maken hersenen nieuwe hersencellen aan wat de groei stimuleert tussen verbindingen van de hersencellen. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat je nieuwe zenuwcellen aan maakt in de hippocampus, dit deel van de hersenen wordt gebruikt voor het opslaan en herhalen van informatie. Het is dus zo wanneer je gaat sporten dan wordt je concentratievermogen niet alleen beter maar wordt je geheugen ook stukken beter. Sporten heeft dan ook meer voordelen dan dat men denkt.

Sporten en blessures

De meeste mensen hebben een aantal motieven om te sporten zoals bijvoorbeeld voor fitheid, gezondheid, ontspanning of sociale contacten. Tijdens het sporten is de kans op blessures uiteraard veel groter. Het zou heel vervelend zijn dat je door een blessure niet meer kan sporten om aan je gezondheid en fitheid te werken. Een enkelblessure of knieblessure kan ervoor zorgen dat je weken of zelfs maanden niet kan sporten. Een sportbrace kan dan een uitkomst zijn. Het kan voorkomen dat je een blessure oploopt. Je kan een sportbrace ook preventief gebruiken om een blessure te voorkomen. Veel zaalsporters gebruiken vanwege deze reden ook vaak een enkelbrace.

sporten is gezond
Auteur: Lisa

Sport & voeding Weetjes

Leuk om te weten!

broccoli en quinoa salade

Broccoli & quinoa zijn super gezond

Als je een echte superfood wilt eten, dan moet je broccoli kiezen. Broccoli is super gezond om meerdere redenen. Broccoli is een koolsoort en is het bloeiende deel van de plant. Broccoli bevat ontzettend veel voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, K, B6 en bètacaroteen; provitamine A wat je lichaam kan omzetten in vitamine A. Broccoli zit boordevol essentiële mineralen zoals calcium en magnesium. Niet alleen broccoli is super gezond, quinoa ook! Lees hier waarom.

sporten is goed voor je geest

Sporten is goed voor je geest

Kinderen die naar school wandelen of fietsen kunnen zich vaak beter concentreren op school. Hetzelfde geldt voor ouderen die regelmatig sport en bewegen, zij hebben ook een beter geheugen. Door te sporten krijg je namelijk meer zuurstof in je hersenen, hierdoor kunnen je hersenen beter presteren.

koppel met overgewicht

Overgewicht en obesitas

Overgwicht en obesitas komen steeds meer voor. In 2016 had bijna de helft van de Nedelandse bevololking van boven de 18 jaar overgewicht en bijna 15% zelfs obesitas. Meestal komt dit door verkeerde voeding en te weinig beweging, maar dit kan ook door medicijnen komen.

gespierde man en dikke man

Wist je dat...

Je 3500 Kcal moet verbruiken om een halve kilo lichaamsvet te verbranden?