Wat is magnesium?

Wat is magnesium?

Supplementen Voeding Afvallen Gezondheid Magnesium

Magnesium is een mineraal, net als ijzer, zink en calcium en speelt een belangrijk rol in het lichaam. Het mineraal stuurt meer dan 300 verschillende soorten enzymen aan die er voor zorgen dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen. Het werkt veelal samen. Magnesium staat veelal bekend om de voordelen van de spieren.

Juist daarom hebben vooral duursporters veel baat bij het mineraal. Daarnaast hebben ze een grotere behoefte dan mensen die niet sporten.

Voor iedereen geld dat er bij inspanning en zweten het magnesiumgehalte in het lichaam aanzienlijk word verlaagd. Dit komt omdat het mineraal betrokken is bij de overdracht van zenuwprikkels en de hersenen. Datzelfde geldt ook tijdens een stressvolle periode, dan zullen eventuele aanwezige klachten extra toenemen. Stress zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer van dit mineraal gebruikt dan normaal. U heeft dan dus baat bij extra inname.

Voeding

Je kunt magnesium vinden in veel van je dagelijkse voedselkeuzes, vooral die bladgroenten in je favoriete salades. Noten zijn ook beladen met magnesium, dus zijn volkoren, bonen en linzen.

Vooral wanneer er momenten zijn waarop de behoefte aan magnesium voor het lichaam word verhoogd. Er zijn veel factoren die het magnesiumgehalte kan verlagen. Het eten van voedingsmiddelen die een hoge gehalte aan magnesium hebben is dan ook zeker aan te raden.

Soms is het moeilijk om aan onze dagelijkse behoefte te voldoen, alleen als je een hectische en veeleisende levensstijl hebt. Daarom kan een magnesiumtablet meerwaarde bieden.


Magnesiumtabletten

Er zijn vele soorten magnesiumtabletten op de markt. De verschillende soorten magnesium die beschikbaar zijn, helpen u verschillende behoeften van uw lichaam aan te pakken. Elk type magnesiumvorm heeft een ander gebied waarin het uitblinkt in helpen. Een van de dingen waar u aandacht aan wilt schenken, is de biologische beschikbaarheid van de vorm van magnesium die u overweegt te nemen. De Bio-beschikbaarheid is het vermogen van uw lichaam om het supplement dat u gebruikt te gebruiken, in termen van opneembaarheid. Een reden om supplementie te overwegen in plaats van alleen het mineraal door het voedsel binnen te krijgen, is omdat wanneer je je magnesium uit het voedsel haalt, je er geen toegang toe hebt. Als u echter 1 gram magnesium in een supplementvorm neemt, heeft uw lichaam toegang tot het hele bedrag van 1 gram in plaats van slechts een klein beetje.

Want ondanks de voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, halen veel mensen de benodigde dagelijkse hoeveelheid niet.

De absorptie snelheid verschilt erg veel en is dus afhankelijk van het soort. Er wordt aangenomen dat magnesium in citraat-, chelaat- en chloride vormen beter wordt geabsorbeerd dan magnesiumsupplementen in oxide- en magnesiumsulfaatvorm. Andere vormen die een hoge biologische beschikbaarheid hebben, zijn: maalaat, glycinaat en tauraat.

Overige onbekende vormen die ook een hoge opname hebben zijn magnesium tronaat en orotaat:

Magnesium tronaat - heeft een hoge mate van absorbeerbaarheid / biologische beschikbaarheid omdat het de mitochondriale membraan kan binnendringen. Dit type is niet zo snel beschikbaar, maar naarmate er meer onderzoek wordt uitgevoerd, kan het op grotere schaal worden gebruikt.

Magnesium Orotaat - deze supplementen hebben orootzuur en magnesiumorotaat zijn naast hoge opnaambaarheid ook gunstig voor het hart.

Bron: https://www.magnesiuminformatie.nl

eiwitpoeder
Auteur: Lisa

Sport & voeding Weetjes

Leuk om te weten!

broccoli en quinoa salade

Broccoli & quinoa zijn super gezond

Als je een echte superfood wilt eten, dan moet je broccoli kiezen. Broccoli is super gezond om meerdere redenen. Broccoli is een koolsoort en is het bloeiende deel van de plant. Broccoli bevat ontzettend veel voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, K, B6 en bètacaroteen; provitamine A wat je lichaam kan omzetten in vitamine A. Broccoli zit boordevol essentiële mineralen zoals calcium en magnesium. Niet alleen broccoli is super gezond, quinoa ook! Lees hier waarom.

sporten is goed voor je geest

Sporten is goed voor je geest

Kinderen die naar school wandelen of fietsen kunnen zich vaak beter concentreren op school. Hetzelfde geldt voor ouderen die regelmatig sport en bewegen, zij hebben ook een beter geheugen. Door te sporten krijg je namelijk meer zuurstof in je hersenen, hierdoor kunnen je hersenen beter presteren.

koppel met overgewicht

Overgewicht en obesitas

Overgwicht en obesitas komen steeds meer voor. In 2016 had bijna de helft van de Nedelandse bevololking van boven de 18 jaar overgewicht en bijna 15% zelfs obesitas. Meestal komt dit door verkeerde voeding en te weinig beweging, maar dit kan ook door medicijnen komen.

gespierde man en dikke man

Wist je dat...

Je 3500 Kcal moet verbruiken om een halve kilo lichaamsvet te verbranden?