Zweetvoeten

Zweetvoeten

Zweetvoeten Sporten Gezondheid Bacteriën

Het hebben van zweetvoeten is een vervelende aandoening. Zweetvoeten of zoals in latijn; hyperhidrosis, worden veroorzaakt door de afscheiding van bacteriën en de dode bacteriën op de voeten en in de schoenen van mensen. Last hebben van hyperhidrosis kan zowel aan handen als voeten.

De bacteriën die leven en zich voortplanten op basis van dode huidcellen die mensen afscheiden zorgen voor een zware onaangename kaasachtige lucht. Deze onaangename geur is voor mensen goed te herkennen als de lucht van zweetvoeten.

Veel mensen hebben last van zweetvoeten op enig moment in hun leven

Veel mensen hebben op enig moment in hun leven weleens last van zweetvoeten. Dit kan in mindere mate of extreme mate zijn. Ook kan het per jaargetijde verschillen. Mensen met extreme zweetvoeten hebben zelfs met koud winterweer voeten die zweten en onaangenaam ruiken De bacteriën die zich prettig voelen in vochtige en warme omgevingen vermenigvuldigen zich bijna net zo gemakkelijk in de winter als in de zomer. Zolang de omstandigheden maar goed genoeg zijn.

Een medische behandeling ontbreekt

Een echte goede medische behandeling is er nog steeds niet gevonden. Er zijn geen pillen die je kunt slikken waardoor de geur van zweetvoeten verdwijnt. De behandelingen richten zich hoofdzakelijk op hygiëne en maatregelen die de snelle groei van bacteriën moeten afremmen. Hiervoor zijn meerdere producten in de handel vrij verkrijgbaar.

Langdurige last van extreme zweetvoeten wijst regelmatig op ook andere klachten

Mensen met extreme zweetvoeten hebben vaak ook andere voetklachten zoals likdoorns, eelt of voetschimmel. De hoeveelheid bacteriën die de zweetlucht veroorzaken gedijen prima op voeten die niet helemaal in topconditie zijn. Deze voeten vormen een voedingsbodem van afgestorven huidcellen en schimmels. Mensen die naast zweetvoeten dergelijke klachten hebben doen er goed aan regelmatig een pedicure te bezoeken. Een pedicure kan de voeten in een betere conditie brengen en producten aanbevelen die de groei van schimmels remt. Daarnaast blijft het uiteraard noodzaak om de voeten geregeld te wassen met antibacteriële zeep. De sokken en schoenen schoon en droog te houden, en geen kunststof of nylon voetbedekking dragen. Klik hier voor meer zweetvoeten tips.

Draag goed schoeisel en wissel dit regelmatig om

Zweetvoeten kunnen voor een groot deel verminderd worden door het dragen van goede schoenen. Kies bij het kopen van schoenen voor kwaliteit. Liever een lederen schoen of laars dan kunststof, textiel of nylon. Een open schoen zoals een sandaal remt de groei van bacteriën harder af dan een dichte veterschoen of hoge laars. Een open schoen zorgt voor ventilatie en een drogere voet. En droge, schone voeten zweten nu eenmaal veel minder snel waardoor dus ook de onaangename zweetvoetenlucht langer wordt uitgesteld.

Auteur: Lisa

Sport & voeding Weetjes

Leuk om te weten!

broccoli en quinoa salade

Broccoli & quinoa zijn super gezond

Als je een echte superfood wilt eten, dan moet je broccoli kiezen. Broccoli is super gezond om meerdere redenen. Broccoli is een koolsoort en is het bloeiende deel van de plant. Broccoli bevat ontzettend veel voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, K, B6 en bètacaroteen; provitamine A wat je lichaam kan omzetten in vitamine A. Broccoli zit boordevol essentiële mineralen zoals calcium en magnesium. Niet alleen broccoli is super gezond, quinoa ook! Lees hier waarom.

sporten is goed voor je geest

Sporten is goed voor je geest

Kinderen die naar school wandelen of fietsen kunnen zich vaak beter concentreren op school. Hetzelfde geldt voor ouderen die regelmatig sport en bewegen, zij hebben ook een beter geheugen. Door te sporten krijg je namelijk meer zuurstof in je hersenen, hierdoor kunnen je hersenen beter presteren.

koppel met overgewicht

Overgewicht en obesitas

Overgwicht en obesitas komen steeds meer voor. In 2016 had bijna de helft van de Nedelandse bevololking van boven de 18 jaar overgewicht en bijna 15% zelfs obesitas. Meestal komt dit door verkeerde voeding en te weinig beweging, maar dit kan ook door medicijnen komen.

gespierde man en dikke man

Wist je dat...

Je 3500 Kcal moet verbruiken om een halve kilo lichaamsvet te verbranden?